top of page

De kracht van stiltes: hoe pauzes je verhaal versterken

Als we een presentatie aan het voorbereiden zijn, zijn we vaak vooral heel erg bezig met de juiste teksten. Zit alles erin? Is alles duidelijk? Gaan ze me zo snappen? Maar veel te weinig zijn we bezig met hoe we het verhaal eigenlijk gaan vertellen. Wat ga je met je stem doen? Hoe sta je erbij? Waar kun je je verhaal versterken met handgebaren? Hoe ga je contact maken met je publiek? Maar ook: waar ga je even niet praten, maar vooral stil zijn? Over dat laatste topic wil ik het met je hebben in deze blog.



Stiltes in je verhaal zijn cruciaal. En tegelijkertijd vinden we ze mega spannend, wat wanneer moet je dan stil zijn? En wat doe ik dan, als ik stil ben? Hoe en naar wie kijk ik dan? En vindt mijn publiek niet dat ik allang weer door had moeten praten? Hoe lang moet een stilte duren?


We worden vaak zo ongemakkelijk van stiltes, dat we ze liever niet laten vallen en de ruimte maar blijven opvullen met woorden.


Er zijn 4 redenen waarom stiltes essentieel zijn voor jouw verhaal:


  1. Je verhaal wordt overzichtelijk en behapbaar.

  2. Wat je zegt kan (eindelijk) landen.

  3. Alles wat je zegt vóór een pauze krijgt meer waarde.

  4. Je gaat geen opvulwoordjes meer gebruiken.


Je verhaal wordt overzichtelijk en behapbaar

Stiltes in je verhaal zijn als de witregels in een tekst. Zonder witregels is je verhaal één lange brei aan woorden, zonder duidelijk overzicht of hoofdstukjes. Door stiltes te laten vallen creëer je overzicht. Het wordt duidelijk wanneer je aan een nieuw topic begint. Het luistert voor je publiek heel fijn als jij - door gebruik te maken van stiltes - overzicht in je verhaal creëert.


Wat je zegt kan (eindelijk) landen

Pas in de stilte kan je publiek echt laten landen wat je gezegd hebt. Zie het zo: als je aan het vertellen bent 'horen' ze je woorden, en als jij stil wordt kunnen ze, wat ze gehoord hebben, koppelen aan hun eigen referentiekader en ervaringen. Die koppeling vraagt even een momentje. Zorg er dus voor dat je na een belangrijk topic (of zelfs een zin!) even een stilte laat vallen.


Alles wat je zegt vóór een pauze krijgt meer waarde

Dit is een een hele interessante en leuke tool om eens uit te gaan proberen. Let er maar eens op. Stel, je vertelt een verhaal over het bouwen van een succesvol bedrijf en je zegt: "Als je een succesvol bedrijf wilt opbouwen, moet je beginnen met duidelijke doelen stellen. Je moet weten waar je naartoe werkt, zodat je elke beslissing kunt afstemmen op die doelen. Daarna is het belangrijk om een strategie te ontwikkelen. Zonder strategie kun je niet efficiënt werken, omdat je niet weet welke richting je uitgaat", dan is zit er zoveel vaart in het verhaal dat alles even belangrijk wordt en dus niets echt belangrijk is. Als je zou zeggen: "Als je een succesvol bedrijf wilt opbouwen, moet je beginnen met duidelijke doelen stellen. (stilte). Je moet weten waar je naartoe werkt, zodat je elke beslissing kunt afstemmen op die doelen. (stilte). Daarna is het belangrijk om een strategie te ontwikkelen. (stilte). Zonder strategie kun je niet efficiënt werken, omdat je niet weet welke richting je uitgaat (stilte)",


dan krijgen je woorden ineens veel meer waarde. Merk je het verschil?



Je gaat geen opvulwoordjes meer gebruiken

Opvulwoordjes (ook wel vuller-woordjes genoemd) zijn woordjes als uh/uhm, nou, dus, eigenlijk, weet je, zo, eh, en zo, tja, kijk, maar, nou ja, eerlijk gezegd, volgens mij, ik bedoel, misschien, zoals, laten we zeggen. We gebruiken opvulwoordjes vooral om tijd te vullen en niet stil willen vallen. Hoe meer we wél durven stil te vallen, hoe relaxter we kunnen nadenken over wat we willen zeggen. En dat kunnen we dan vervolgens doen zonder opvulwoordjes. Je zinnen worden compacter en krachtiger en je spreekt een stuk overtuigender. Stiltes zorgen er dus ook voor dat het in je hoofd rustiger blijft als je spreekt. Je kunt meer in het moment blijven en sturen waar nodig, in plaats van zo snel mogelijk je tekst doorwerken en blij zijn dat je klaar bent.


Kortom, het is heel waardevol comfortabel te leren worden met stiltes laten vallen. Het maakt je verhaal krachtiger, geeft je meer rust in je hoofd als je spreekt en verhoogt je geloofwaardigheid en overtuiging.


Wil je beter worden in spreken en presenteren? Vraag dan hier een gratis call aan, dan bespreken we jouw stemtools en kan ik je direct wat tips geven!


1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page